Végre itt a báli szezon – Hamupipőke, vagy bálkirálynő?

Végre itt a báli szezon – Hamupipőke, vagy bálkirálynő?

Az ünnepek után, a karácsony és a szilveszter lezárásával egyre unalmasabb a tél, hiszen hirtelen minden szürkének és fénytelennek tűnhet. A báli és farsangi szezon ennek az időszaknak a felfrissítésére is szolgál, a tél egyik izgalmas időszaka következik a tavasz beköszöntéig.

A báli szezon hagyományosan vízkereszt után. kezdődik és egészen a nagyböjt kezdetéig tart, tehát pontosan húsvét előtt negyven nappal ér véget. Miközben úgy érezzük, hogy a lelkünk is átfagyott már a téltől, ez az időszak a változások ideje is. Ilyenkor csap össze jelképesen a tél és a tavasz, a farsang és a mulatságok pedig a közelgő jó idő örömünnepei is egyben. Az időjárás szürkeségét vidám összejövetelekkel ellensúlyozhatjuk, a hideg tél mellett azonban más oka is volt régen, hogy ilyenkor kezdődtek a bálok.

Mivel a böjt ideje alatt nem tarthattak esküvőt a párok, a báli szezon egyben az eljegyzési bálok ideje is volt. Ma már nem vagyunk ilyen szigorú korlátok közé szorítva, a bál mégis jelentős és sajnos ritka esemény maradt a nők életében. Nagy odafigyeléssel készülünk rá, figyelembe véve számos öltözködési- és illemszabályt, hiszen nincs is annál kínosabb, mint amikor mindenki minket néz, ráadásul nem azért, mert olyan gyönyörűek vagyunk!

A báli divat az idők folyamán keveset változott. Az év talán egyetlen eseménye, amikor felvehetjük a nagyestélyit, igaz egy ruhában, csak egyszer jelenhetünk meg. Éppen ezért érdemes elgondolkodni a ruhabérlésen, figyelembe véve, hogy egy-egy estélyi ruha ára egy minimálbérrel kelhet versenyre. A báli meghívón egyébként pontos „dress code-ot” kapunk, így lesz kapaszkodónk a ruhaválasztásban. A szabályok mellett azonban ne felejtsük el, hogy adottságainknak megfelelő ruhában jelenjünk meg. Az úgynevezett White tie protokoll szerint szigorúan nagyestélyiben kell megjelennünk, ez a nők esetében kötelezően hosszú ruhát, könyökön felül érő kesztyűt és táskát jelent a megfelelő kiegészítőkkel. Királynőibb lehet a megjelenésünk, ha egy stólát is a vállunkra terítünk, ékszernek pedig csillogó, nagyméretű arany, ezüst, vagy strassz javasolt. A klasszikus fekete estélyi elegáns stílussal bármely korosztály számára jó választás. A férfiaknak frakkot, fehér mellényt és keményített inget kell viselniük, fehér csokornyakkendővel.

Nemcsak a ruhára kell odafigyelnünk, elegáns alkalmi frizuránkat jó, ha előre elkészíti a fodrász, így nem érnek minket nagy meglepetések. A smink harmonizáljon a ruhával, de ne essünk túlzásba. A megjelenésen kívül másra is figyelni kell a bálokon. Hagyományosan a nők egyedül nem érkezhetnek a rendezvényre, ha „szinglik”, más társasághoz csatlakozva kell menniük. A bál egyik legfontosabb része a tánc, bár az utóbbi időben kevesebb szerepet kap. Fontos szabály, hogy az egy asztalnál ülő férfiaknak fel kell kérniük asztaltársaságuk összes nőrésztvevőjét, legelőszőr a főszervező nejét, majd a saját feleségüket. Ha egy nő visszautasít egy felkérést, legalább fél óráig nem mehet el táncolni mással.

Ha figyelembe vesszük a hagyományos báli etikettet és megfogadjuk a divat tippeket, vidámabbá varázsolhatjuk a szürke téli hétköznapokat. Ne feledjük, hamarosan itt a tavasz, vidám karneváli ruhákkal is elűzhetjük a telet…

Forrás: https://www.everydayme.hu

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .


0
  0
  Kosaram
  Üres a kosárVissza a webshophoz
   Calculate Szállítás
   Kupon érvényesítése